Dezynfekcja restauracji

Bezpieczeństwo Twoje i Twoich gości

Nowe standardy w gastronomii

Sytuacja pandemiczna postawiła lokale w dosyć niepewnej sytuacji. Nawet jeżeli wirus nie będzie już aż tak groźny to strach przed zarażeniem zostanie na długo. Dlatego warto zadbać o przystosowanie lokalu i marketingu do nowych standardów. Głównym punktem jest dezynfekcja restauracji, która pozwoli klientom na poczucie się bezpiecznie, nie tylko przy obsłudze na miejscu ale i na wynos.

Co zrobić aby stoliki po pandemii były znowu zapełnione a klienci czuli się bezpiecznie?

Przede wszystkim każda z restauracji powinna znaleźć wolny „wakat” dla firmy dezynfekującej. Warto mieć firmę, która zadba o bezpieczeństwo nie tylko pracowników ale i gości.

Co druga restauracja korzysta ze środka dezynfekującego, który nie dość, że ma nieprzyjemny dla klienta zapach, to w dodatku nie spełnia wymogów uznawanych za poprawny środek dezynfekujący.

Posiadanie umowy z firmą dezynfekcyjną sprawi, że te środki będą skutecznie dobieranie zgodne z przyjętymi normami dotyczącymi środków biobójczych. Przy wejściu do lokalu każdego dnia powinien wisieć certyfikat z logo i nazwą firmy dezynfekującej informujący, że lokal jest na bieżąco dezynfekowany środkami spełniającymi wszystkie normy, a raz w tygodniu przeprowadzana jest pełna dezynfekcja w formie zamgławiania czy ozonowania.

Pracujemy 24h na dobę, 7 dni w tygodniu!

Jak skutecznie zdezynfekować restauracje?

CODZIENNIE

  • staramy się co jakiś czas wietrzyć lokal
  • dezynfekujemy przedmioty oraz powierzchnie wspólne (toaleta, klamki, blaty, stoły, krzesła, poręcze, terminale)
  • wyparzamy naczynia i sztućce w zmywarce lub wrzącej wodzie
  • pozbywamy się kilka razy dziennie śmieci (szczególnie jeżeli znajdują się tam serwetki użyte przez klientów)
  • staramy się ułożyć stoliki w taki sposób aby klienci siedzieli od siebie w odległości co najmniej 2 m.
  • jeżeli w restauracji znajduje się kącik zabaw dla dzieci dezynfekujemy zabawki, kredki, stoliki oraz krzesełka
  • pierzemy obrusy ze stolików w możliwie jak największej temperaturze
  • myjemy i dezynfekujemy podłogi

RAZ W TYGODNIU

  • ozonujemy bądź zamgławiamy pomieszczenie

Zadbaj o bezpieczeństwo gości i personelu

Ozonowanie

Skutecznym środkiem, którego działanie potwierdzone jest naukowo, jest technika ozonowania. Wykorzystanie ozonu w dezynfekcji bierze się stąd, iż niszczy on błonę lipidową koronawirusa. Sposób ten wykorzystywano również do walki z poprzednimi zagrożeniami wirusowymi – SARS, czy MERS.

Istotną zaletą tej metody dezynfekcji jest jej ekologiczność, ponieważ ozon jest naturalnym gazem, co oznacza, że nie biorą w niej udziału żadne środki chemiczne.

Natomiast jedyną jego wadą jest pozostawianie po sobie nieprzyjemnego zapachu co utrudnia prędki powrót do domu.

W przypadku ozonowania warto również zabezpieczyć meble oraz rośliny, oraz zabrać zwierzaka na parę dni z domu.

Zespół Biura Bez Wirusa podczas ozonowania
Zespół Biura Bez Wirusa podczas zamgławiania

Zamgławianie ULV

Jedną z najszybszych, najbezpieczniejszych oraz najskuteczniejszych metod dezynfekcji jest obecnie zamgławianie. Choć skuteczność ozonowania wynosi 99 %, to wciąż nie możesz mieć stuprocentowej pewności, że ozon dotarł do wszystkich powierzchni, na których dezynfekcji Ci zależy i zlikwidował wszystkie patogeny.

Zagrożenie, jakie może spowodować koronawirus, może okazać się śmiertelne, więc warto dopilnować, aby skutecznie zdezynfekowany został każdy kąt pomieszczenia i każda powierzchnia, która się w nim znajduje.

Pod tym względem skuteczniejsze okazuje się właśnie zamgławianie ULV, czyli tzw. sucha mgła. Generowana w ten sposób mgła mieszana jest ze środkiem dezynfekującym. Cechuje się ona wyjątkowo dużym zasięgiem i szczelnie wypełnia dezynfekowane pomieszczenie.

Choć dodawany jest środek dezynfekujący, nie oznacza to jednak, że jest to metoda niekorzystna dla człowieka lub środowiska. Ważne, aby znaleźć firmę, która zajmuje się zamgławianiem zgodnie z zaleceniami WHO oraz Ministerstwa Zdrowia.

Jedną z najszybszych, najbezpieczniejszych oraz najskuteczniejszych metod dezynfekcji jest obecnie zamgławianie. Choć skuteczność ozonowania wynosi 99 %, to wciąż nie możesz mieć stuprocentowej pewności, że ozon dotarł do wszystkich powierzchni, na których dezynfekcji Ci zależy i zlikwidował wszystkie patogeny.

Zagrożenie, jakie może spowodować koronawirus, może okazać się śmiertelne, więc warto dopilnować, aby skutecznie zdezynfekowany został każdy kąt pomieszczenia i każda powierzchnia, która się w nim znajduje.

Pod tym względem skuteczniejsze okazuje się właśnie zamgławianie ULV, czyli tzw. sucha mgła. Generowana w ten sposób mgła mieszana jest ze środkiem dezynfekującym. Cechuje się ona wyjątkowo dużym zasięgiem i szczelnie wypełnia dezynfekowane pomieszczenie.

Choć dodawany jest środek dezynfekujący, nie oznacza to jednak, że jest to metoda niekorzystna dla człowieka lub środowiska. Ważne, aby znaleźć firmę, która zajmuje się zamgławianiem zgodnie z zaleceniami WHO oraz Ministerstwa Zdrowia.

Zadbaj o to, aby restauracja była bezpieczna dla pracowników oraz klientów. W tych szczególnie trudnych dla nas czasach warto zapoznać się z możliwościami nie tylko popularnego ozonowania, ale też zamgławiania suchą mgłą.